14 januari, 2022

Wist je dat video’s met humor langer blijven hangen?

Kijk, als wij je vragen om je favoriete commercial te noemen, durven we te wedden dat deze een vorm van humor bevat. En als we kijken naar reclameprijzen, dan gaan die het meest naar commercials met humor. Waarom eigenlijk?

Schakel Marketeers
5 - 7 min. read
Branding
Online Marketing

Waarom (én hoe) jij humor zou moeten toepassen in videomarketing

Video’s met humor:

  • Trekken de aandacht
  • Stemmen vrolijk
  • Dragen bij aan de likeability van je merk
  • Worden sneller gedeeld met anderen
  • Herinneren we beter

Humor is dus een goeie tool om in te zetten voor je videomarketing. Met name voor social media werkt het lekker. Ga maar na: je ziet iets grappigs, wat is je eerste instinct? Laten zien aan een vriend. Video’s met humor zijn deelbaar en voelen niet aan als een traditionele reclame. Voor het bedrijf betekent dit dat mensen zich sneller verbonden met je voelen en eerder een positieve reactie achterlaten.

Even een disclaimer tussendoor: humor is niet altijd de beste keus

Niets is zo persoonlijk en cultureel bepaald als humor. Het werkt dus niet bij iedereen. Daarnaast moet de aard van het product, de dienst of boodschap wel passend zijn voor een video met humoristische inslag. Humor moet dus wel passen bij het bedrijf. Daarnaast moet je het doseren. Humor mag de boodschap niet overschaduwen.

Campagne met een knipoog

Voor de campagne die wij voor PraKtima ontwikkelden, was het gebruik van humor wel op z’n plek. Want ja, voor veel bedrijven voelen KAM-werkzaamheden (Kwaliteits-, Arbo- en Milieuzaken) toch als een soort moetje. Het gaat vaak over certificeringen, vergunningen en procesbeschrijvingen. Maar met PraKtima aan je zijde zorg je dat alles op orde is. En blijkt het ook nog leuk werken te zijn! Het resultaat: een 10-delige videoserie waarin de adviseurs zich aan je voorstellen op een ludieke manier. De video’s zijn verspreid via hun eigen socials en e-mailnieuwsbrieven en samen al tienduizenden keren bekeken. En mooier: ze waren aanleiding voor nieuwe opdrachten. Investering terugverdiend? Check!

Hoe pas je zelf humor toe in je video’s?

Er zijn verschillende manieren om humor in te zetten in je video’s om je boodschap meer kracht te geven. We lopen langs de meest gebruikte formats voor humor en laten je zien hoe je het toepast.

1.   De (vreemde) vergelijking

Voeg twee of meer elementen samen om een hilarische situatie te creëren. De humor zit hem vaak in een vergelijking tussen elementen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Als je die weet te vinden, heb je een slimme metafoor te pakken die blijft hangen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een uitdrukking letterlijk neemt? Wat doet mijn product als ik er figuurlijk over spreek? Waar kan ik het dan mee vergelijken? Waar lijkt het op? Hoe smaakt, ruikt, klinkt of voelt het? Of kunnen we het gebruiksmoment of de gebruiksplek veranderen om een verrassend vergelijk te laten zien?

2.   Lekker overdrijven (hyperbool)

Vergroot iets uit tot buiten de normale proporties. Pak bijvoorbeeld een eigenschap of kenmerk van je product. Of juist datgene wat je belooft aan klanten. Hoe kun je dit extra dik aanzetten? Wat is bijvoorbeeld het meest fantastische resultaat van jouw product? Of wat gebeurt er in dramatische zin als je het product niét gebruikt? En hoe beeld je dat vervolgens uit? Axe doet dit heel goed in zijn campagnes. Je herinnert je deze vast nog.

3.   Woordspelingen

Gebruik taal om nieuwe betekenissen te creëren. Verander bijvoorbeeld de context om een andere lading aan het woord te geven. Of maak van twee woorden één woord. Met woordspelingen moet je oppassen; ze kunnen nogal cheesy overkomen en daardoor afbreuk doen aan je uiting. Zo zie je veel werkbussen rondrijden met de meest verschrikkelijke slogans. ‘Gerrit Damhuis Dakbedekking: geen woorden, maar daken.’ Wij hebben voor onze klant PraKtima voor hun video’s een woordspeling bedacht op het woord KAM (kwaliteit, Arbo en milieu). Als KAM-adviseurs helpen ze bedrijven hun certificeringen op het gebied van kwaliteit, Arbo en milieu op orde te krijgen. Maar geen één adviseur is hetzelfde. Ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Van de KAMbassadeur tot de KAMeraad en de KAMpioen.

4.   Ironie

Met een licht spottende manier het tegenovergestelde uitbeelden van wat je eigenlijk bedoelt. En dat zo laten zien, dat men de ironie van de situatie meteen herkent. Zo komt jouw product of dienst uiteindelijk toch altijd als de beste optie uit de bus.

5.   Personificatie

Wijs menselijke kenmerken toe aan voorwerpen, dieren of planten. Of maak iets wat geen ‘ziel’ heeft juist bezield. In de geschreven taal is dit een stijlfiguur die vaak voorkomt. Denk aan: ‘De schaduw laat mij dingen zien wat het licht niet kan verdragen.’ Of een sticker op een avocado in de supermarkt: ‘Eet me. Ik ben rijp.’ Ook in video kan een voorwerp een eigen leven gaan leiden, zoals Fritsie van de Staatsloterij. Misschien geen typisch voorbeeld van ‘humor’, maar wel een goeie om te laten zien hoe personificatie werkt.

6.   Parodie

Een persiflage of (spottende) nabootsing van iets anders bekends. Een populair nummer bijvoorbeeld, een scène uit een film of de kersttoespraak van de koning. Mensen zien meteen de link als het goed gedaan wordt. De moeilijkheid zit hem wel in de uitvoering. Deze moet zo origineel en verrassend mogelijk zijn én de meerwaarde van het product of dienst versterken. Dat doet Google bijvoorbeeld heel goed in de onderstaande commercial, waarin Macaulay Culkin weer even ‘home alone’ is.

7.   … surprise!

Het element der verassing. Humor uit onverwachte hoek, ontstaan door onvoorziene situaties of handelingen. Centraal Beheer maakt daar al jaren dankbaar gebruik van in haar commercials. Eerst de situatie schetsen en suspense opbouwen en BAM aan het einde is daar de clou. IJzersterk.

Hulp nodig bij het bedenken van een originele video?

Schuif gezellig bij ons aan voor een brainstormsessie. Vertel jij welke boodschap je graag wilt overbrengen en bedenken wij samen hoe we dit zo verrassend en treffend mogelijk kunnen overbrengen in video.