07 april, 2020

Een automatische marketingflow creëren | hoe doe je dat?

Misschien ben je inmiddels begonnen met marketing automation. Maar hoe creëer je nou een automatische marketingflow? Om je een beetje op weg te helpen, geven we graag een voorbeeld. Voor het aantrekken van nieuwe klanten kun je namelijk heel goed marketing automation inzetten. Een groot voordeel is dat je alle acties van je bezoekers kan meten en daarop kan inspelen. Hier leer je ook weer van, waardoor je het proces steeds een stapje verder kan verbeteren. Werk aan je proces in plaats van in je proces, door marketing automation op de juiste manier in te zetten.

Schakel Marketeers
4 - 7 min. read
Marketing Automation

Dus hoe pak je het aan?

Stel, je bent een autodealer en wilt graag nieuwe klanten trekken. Daarom wil je in contact komen met de bezoekers van je website en ze door de customer journey heen helpen. Je ziet namelijk wel dat er heel wat bezoekers op je website zijn elke dag en dat ze jouw auto’s bekijken. Maar vervolgens hoor je niets van ze. Tijd om in actie te komen dus. Het is toch zonde als ze een zelfde soort auto kopen bij je buurman?

Stap 1: Contactgegevens

Om in contact te komen, wil je contactgegevens van je bezoekers ontvangen. Je kunt daarvoor meerdere triggers op je website plaatsen. Zorg bijvoorbeeld dat een bezoeker een brochure toegestuurd krijgt, zodra deze zijn e-mailadres achterlaat. Tadaa, die heb je binnen!

Stap 2: Automatische mails

Zorg dat een dag later een geautomatiseerde mail naar deze lead gaat. Je kunt hier twee verschillende routes voor instellen. 

 • De eerste optie is dat je lead de brochure heeft geopend. Dan geef je daar opvolging aan, met bijvoorbeeld via de mail de vraag of hij de auto wil bezichtigen. Hier maak je een laagdrempelige knop voor.
 • De tweede optie is dat je lead de brochure nog niet heeft geopend. Dan kun je deze eraan herinneren dat de brochure met smart op hem wacht. Zorg dat je lead de belangrijke informatie in de brochure niet mis loopt en biedt nogmaals een link naar de brochure aan. Klikt hij er nu wel op, kan je de dag erna een soortgelijke mail versturen als hierboven genoemd.
 • Stuur bijvoorbeeld een vervolgmail na enk`ele dagen. Hierin kun je naast een herinnering, ook enkele vergelijkbare voertuigen tonen. Mogelijk is je lead daar meer geïnteresseerd in en klikt hij een van die voertuigen aan. Dit meet je natuurlijk ook, zodat je daar weer op kan inhaken. 
 • Klikt de bezoeker bij deze ‘nieuwe’ auto op een contactknop? Zorg dan dat deze een gepersonaliseerd bericht ontvangt. Behandel hem niet als nieuwe lead, maar zorg dat het contact een opvolging is van de eerdere mails. Ook in deze opvolging, probeer je natuurlijk om van een lead een klant te maken. 

Stap 3: Flow bepalen

Inmiddels is er flink onderscheid tussen de bezoekers die daadwerkelijk interesse hebben en de bezoekers die niet meer reageren. Daar speel je met je flow natuurlijk handig op in.

3.1 Brochure geopend

 • Optie 1: Je lead wil de auto komen bekijken.
  De lead die de brochure heeft geopend, heeft vervolgens op de knop geklikt dat hij de auto wil komen bekijken. Dit kan ook als je lead de brochure pas in de tweede mail heeft geopend. In ieder geval heeft hij dus interesse!
 • Je kunt ervoor zorgen dat deze persoon automatisch wordt doorgestuurd naar jouw systeem om online een afspraak in te plannen. Het eerste contact zal dan zijn in de showroom. Tot die tijd is alles geautomatiseerd gegaan en heeft het jou geen tijd gekost.
 • Ook kun je ervoor kiezen om voor het plannen van de afspraak over te gaan op persoonlijk contact. Vraag in dat geval om het telefoonnummer, via een knop ‘bel mij om een afspraak te plannen’. Iets vergelijkbaars kan natuurlijk ook, als je maar achter het telefoonnummer komt. Zorg dat er automatisch een melding naar het sales team gaat dat deze persoon zijn telefoonnummer heeft achtergelaten en gebeld wil worden. Bel deze persoon vervolgens om een afspraak te plannen. Tijdens het bekijken van de auto doe je er alles aan om de deal te sluiten.
 • Optie 2: Geen actie na openen brochure
  Het kan ook dat je lead die de brochure heeft geopend, vervolgens geen actie meer heeft ondernomen. In dat geval kun je alsnog opvolging hieraan geven.
 • Stuur bijvoorbeeld een vervolgmail na enkele dagen. Hierin kun je naast een herinnering, ook enkele vergelijkbare voertuigen tonen. Mogelijk is je lead daar meer geïnteresseerd in en klikt hij een van die voertuigen aan. Dit meet je natuurlijk ook, zodat je daar weer op kan inhaken.
 • Klikt de bezoeker bij deze ‘nieuwe’ auto op een contactknop? Zorg dan dat deze een gepersonaliseerd bericht ontvangt. Behandel hem niet als nieuwe lead, maar zorg dat het contact een opvolging is van de eerdere mails. Ook in deze opvolging, probeer je natuurlijk om van een lead een klant te maken.

3.2 Helemaal geen actie

Leads die een paar keer geen actie ondernemen na jouw toenadering, zijn waarschijnlijk (op dit moment) niet echt geïnteresseerd. Deze blijf je niet eindeloos lastigvallen met mails, want dat kan zomaar irritatie opwekken. Deze lead gaat dus op een lager pitje. 

Zorg dat deze bijvoorbeeld over een tijdje een mail krijgt met een overzicht van voertuigen die vergelijkbaar zijn met die ene waar hij interesse in toonde. Als hij hierop actie onderneemt, komt hij alsnog in een vervolgflow terecht. 

Zo niet, hoe fijn is het dan dat je er zelf geen tijd en moeite in hebt gestoken? Jij hebt je tijd kunnen besteden aan uitgebreide bezichtigingen met de mensen die daadwerkelijk interesse hadden. Hoe veel extra verkopen heeft dat je opgeleverd?

Highlights

Een paar belangrijke opmerking bij dit voorbeeld:

 • Geef niet te snel op, zorg dat je je flow zo instelt dat je lead nog eens een herinnering krijgt.
 • Je besteedt je kostbare tijd aan leads die daadwerkelijk interesse hebben.
 • Een flow heeft vaak meerdere afslagen en vertakkingen. Houd rekening met verschillende scenario’s en zorg dat je flows daar slim op inspelen.
 • Een flow heeft vaak meerdere afslagen en vertakkingen. Houd rekening met verschillende scenario’s en zorg dat je flows daar slim op inspelen. inplannen? Zorg dan dat je dit telefonisch gaat doen. Speel in op de resultaten.
 • Blijf verbeteren en optimaliseren. Merk je dat jouw leads geen actie meer ondernemen na je eerste mail? Dan moet je daar misschien iets in aanpassen.
 • Stel je (potentiële) klant centraal. Vraag je af wat hij wil zien, horen en ontvangen. Daarmee vergroot je de betrokkenheid bij jouw zaak.

Nog vragen over het maken van een automatische marketingflow?