21 december, 2021

8 Marketingtips om eindelijk die openstaande vacatures te vullen

Goed personeel dat ook nog eens matcht met jullie bedrijfscultuur? Dat komt niet zomaar aanwaaien. Helemaal niet in deze tijd. De arbeidsmarkt is krap en veel branches kampen al jaren met een tekort aan vakmensen. Met alleen een vacature plaatsen red je het niet. Het is tijd om écht te werken aan je werkgeversmerk en je marketing slim in te zetten. Hoe je dat doet? Wij hebben 8 tips.

Schakel Marketeers
7 - 11 min. read
Branding
Communicatie
+

Tip 1: Zet in op arbeidsmarktcommunicatie

Het inzetten van arbeidsmarktcommunicatie wordt belangrijker dan ooit. Arbeidsmarktcommunicatie is simpel gezegd communiceren naar huidige en potentiële werknemers. Met als doel nieuw personeel aan te trekken en het sentiment over het bedrijf als werkgever positief te beïnvloeden. Arbeidsmarktcommunicatie is niet die ene social media post die je inzet om je nieuwe vacature te verspreiden. Het is iets waar je structureel aan werkt, vanuit een doordachte strategie. Deze strategie bevat korte (vacature X en Y opvullen) en lange termijndoelen (dé werkgever worden voor gave banen in de logistiek). En bevat de stappen die je moet nemen om daar te komen. Doe je de werkzaamheden zelf of schakel je hulp in? Welk verhaal vertel je? En welke middelen zet je in om dit verhaal te vertellen? Hoe duidelijker jij je als werkgever positioneert, hoe hoger de kwaliteit van de sollicitanten die je aantrekt.

Zet je je arbeidsmarktcommunicatie goed in, dan zal je merken dat je de juiste mensen aan gaat trekken. Je vergroot namelijk je zichtbaarheid, weet je goed te onderscheiden van je concurrenten én overtuigt mensen op een natuurlijke manier om voor jou te kiezen als werkgever.

Tip 2: Investeer in een werken-bij-website

Voordat potentiële medewerkers overgaan tot solliciteren, willen ze eerst graag weten bij wie ze komen werken. Met een werken-bij-website kun je op een laagdrempelige manier communiceren over alles wat jouw bedrijf medewerkers te bieden heeft. Kandidaten krijgen zo een gevoel bij het bedrijf en kunnen goed beoordelen of de cultuur bij ze past. Daarnaast verlaagt een werken-bij de drempel om te solliciteren. Heb je een kleinere organisatie? Geen zorgen, een one page website is vaak al genoeg. Het gaat er vooral om wat je vertelt en laat zien. Niet per se hoeveel je laat zien. Wat zet je hier dan op? Het belangrijkste is dat je in je eigen taal vertelt waarom het zo tof is om voor jouw bedrijf te werken. Schrijf vanuit het perspectief van de medewerker, zodat de kandidaat zich meteen aangesproken voelt. Zet daarnaast je huidige werknemers in de schijnwerpers en laat ze vooral veel zelf aan het woord. In een geschreven verhaal of blog bijvoorbeeld of een video. O ja, en maak vooral veel gebruik van eigen fotografie. Laat kandidaten zien waar én met wie ze straks werken.

Wij hebben voor verschillende klanten werken-bij-websites ontwikkeld. Van tekst tot ontwerp en video tot fotografie. Neem maar eens een kijkje op de websites van:

gaeenswerken.nu (in samenwerking met Platform Techniek Salland, Uitzendbureau Salland en CXL contents&concepts)
werkenbijnijhofgroep.nl (in samenwerking met Uitzendbureau Salland, CXL contents&concepts en Blender Media)
henkvantongeren.nl/werken-bij/

Tip 3: Verras, prikkel en doe het eens anders

Zoveel openstaande vacatures, zoveel bedrijven die vechten om de aandacht van dezelfde kandidaat. Hoe val je op in al dat geweld? Verras met een origineel idee. De nieuwe generatie werknemers wil verleid worden. Ze slaan aan op inspiratie, beleving, avontuur, humor en zingeving. Dus doe het eens anders. Weg met die saaie vacaturetekst. Weg met die standaard advertentie. Maak er wat van! Zo heeft Ikea ooit een functieomschrijving van een vacature in de dozen van de producten gestopt. Op z’n Ikea’s met een knipoog naar hun handleiding. Via de folder werden de kandidaten doorverwezen naar een carrièresite. Da’s een knap staaltje arbeidsmarktcommunicatie. Voor Nijhof Installatiegroep hebben wij in opdracht van Uitzendbureau Salland en samen met CXL content&concepts en Blender Media een campagne gemaakt waarbij we de clichés over het werken in de bouw hebben uitvergroot. In drie verschillende video’s trokken wij de aandacht van de kandidaat om hem vervolgens door te laten klikken naar de vacaturepagina.

Tip 4: Vertel je verhaal met video

Met een vacaturevideo of wervingsvideo breng jij jouw openstaande vacatures overtuigend in beeld om de beste kandidaten aan te trekken. Geen saaie lap tekst waar niemand warm van wordt, maar een verhaal in beeld, door de ogen van je huidige medewerker(s). Want zeg nu zelf: wie kan jouw banen beter verkopen dan jouw eigen mensen? Daarbij zijn mensen ontzettend gevoelig voor sfeer en gevoel. Past dit bedrijf bij mij? Hoe ziet mijn werkplek er straks uit? Zie ik mezelf al werken met deze mensen? Moeilijk te zeggen via een vacaturetekst. Wel snel te voelen via een video. Neem bijvoorbeeld deze video die we mochten produceren voor Henk van Tongeren Water en Techniek.

Tip 5: Zet social media in

Het inzetten van je socials is effectief voor het werven van personeel. Heb je een grote groep actieve volgers, dan heb je mazzel. Je vacature zal geliket en gedeeld worden waardoor je organische bereik flink omhooggaat. Meerdere mensen zien zo je vacature voorbijkomen. Heb je minder volgers? No worries! Je kunt jouw vacature ook als campagne instellen en targetten op de gewenste doelgroep. Dit kost je wat advertentiebudget, maar het vergroot je bereik onder de juiste doelgroep én dus je slagingskans enorm.

Ben je niet vies van een beetje creativiteit? Post vaker opvallende en verrassende content over de functie, jouw bedrijf en je collega’s. Vergeet natuurlijk de link naar de vacature niet. Door deze originele en kleine berichten schudt je latente werkzoekenden wakker en wakker je de interesse in de functie alleen maar aan. En dat is wat je wilt.

Tip 6: Schudt sollicitanten wakker met online marketing (retargeting)

De meeste mensen hebben meerdere contactmomenten nodig met jouw bedrijf voordat ze overgaan tot solliciteren. Online is dat niet anders. Zijn ze op je website geweest, maar hebben ze niets gedaan met de vacature die ze hebben bekeken? Schud ze wakker! Er zijn tig redenen waarom iemand niet meteen tot actie overgaat. Hij heeft misschien de vacature gelezen tijdens een vluchtig moment en is het daarna vergeten. Hij twijfelt misschien nog over bepaalde dingen. Heeft tijd nodig om los te komen van zijn huidige baan. Etc. etc. Met online marketing kun je hem nogmaals bereiken. Zo is retargeting een vorm van online adverteren die jou de mogelijkheid biedt om advertenties te laten zien aan de mensen die je website (of vacaturepagina) eerder hebben bezocht. Aan de hand van cookies en pixels op je website kun jij deze mensen met een campagne via Google en social media opnieuw bereiken. Met content waarmee jij de kandidaat overtuigt om nu wél te solliciteren. Voordelen van retargeting:

  • Hoge relevantie en lage kosten. Je bereikt immers kandidaten die al interesse in je bedrijf hebben getoond. Daarmee verhoog je de relevantie van de advertenties en gaat de conversieratio omhoog.
  • Minder afhakers. Stel dat je conversiepercentage van de vacaturepagina 15% is, dan weet je zeker dat 85% van je potentiële kandidaten wegloopt als je niets aan retargeting doet. Terwijl in die groep misschien juist jouw droomkandidaat zit die net dat ene zetje extra nodig had. Met retargeting geef je hem dat zetje.
  • Je versterkt je werkgeversmerk. Met retargeting blijf je zichtbaar en vergroot je de reputatie van je bedrijf. Herhaalde interactiemomenten zorgen voor herkenning en meer merkbeleving. En dat hebben sollicitanten vaak nodig om enthousiast te raken.

Tip 7: Wees daar waar je doelgroep is

Er zijn momenteel meer vacatures dan er werkzoekenden zijn. Maar… er is ook een grote groep ‘slapende werkzoekenden’. Mensen die al bij een ander bedrijf werken, maar die best wel van baan zouden willen switchen als de juiste functie voorbijkomt. Ze zoeken niet actief, maar moeten getriggerd worden om actie te ondernemen. Je moet ze dus bereiken op plekken waar zij vaak uithangen. Online én offline. Onderzoek daarom je doelgroep goed. Wat vinden ze leuk? Wat doen ze in hun vrije tijd? Welke sites bezoeken ze? Zijn ze te vinden op Facebook of Instagram? Bezoeken ze de Zwarte Cross of de Beauty Beurs? Het zijn allemaal plekken waar je deze mensen zou kunnen bereiken. Via advertenties, een stand, flyer, bierviltje, video, banner, stoepreclame, een goodiebag en ga zo maar door.

Tip 8: Blijf top of mind

Zelfs als je op dit moment geen personeel nodig hebt en lekker draait, is het handig om te blijven communiceren en te blijven werken aan je werkgeversmerk. Zo blijf je top of mind, versterk je de verbinding met je huidige werknemers (zodat de toppers in je bedrijf langer blijven hangen) en weten klanten je ook in magere jaren te vinden. Communiceer je missie en visie en handel vanuit je merkbelofte. Intern en extern. Intern betekent dit dat je investeert in de relatie met je huidige werknemers. Zij zijn je ambassadeurs! Bied ze ruimte om zichzelf te zijn én geef het vertrouwen dat ze dingen zelf kunnen oplossen. Spreek hun intrinsieke motivatie aan. En zorg dat je medewerkers met verschillende vaardigheden en eigenschappen aantrekt, maar die wél dezelfde waarden, missie en mentaliteit delen. Extern betekent dit dat je consistent en eenduidig over je merk communiceert. Hoe je dat aanpakt lees je in onze whitepaper ‘build your brand’.

Klaar om nieuw personeel binnen te halen?

Wij helpen je graag een handje. Met het maken van een werken-bij-website, vacaturevideo’s of een complete wervingscampagne. Neem contact op om een keer vrijblijvend sparren met onze communicatie- en marketingexperts. Vertel jij waar je tegenaan loopt en wij waar jouw (arbeidsmarktcommunicatie) mogelijkheden liggen.